Cu toate că am un program destul de încărcat, în timpul liber predau limba română studenţilor străini de la medicină. De regulă, ne întâlnim într-o cafenea liniştită unde ne prelungim şederea şi după terminarea orei, discutând şi dezbătând subiecte precum diferenţele de cultură, noile descoperiri în medicină,planuri pentru viitorul îndepărtat, vremea ş.a. Asta până recent când noua aplicaţie Pokemon Go a început să le ia minţile şi creierele tinerilor, cu toată inteligenţa care se presupunea că o au. Aşa că mă trezesc într-o zi la masă cu un student care timp de 15 minute îşi învârte frenetic telefonul în toate părţile în speranţa de a găsi şi prinde animale digitale fantasmagorice.  Imaginea e una tragico-comică. Pentru alte 15 minute îmi explică cum trebuie să momeşti pokemonul cu fructe de pădure, cum trebuie să pui oul de pokemon la clocit, unde şi cum a mai prins pokemoni. La sfârşitul întâlnirii mă simt mai inteligentă ca niciodată, bogată în cunoştinţe care îmi vor fi utile în inimaginabile situaţii. Ce risipă de vreme şi umplere a minţii cu lucruri nevaloroase! Îmi pare rău dacă te afli printre iubitorii aplicaţiei ucigătoare de timp, materie cenuşie şi oameni. Se presupune că ai auzit de victimele lui pokemon. Morţi eroice. Trist.

Dacă ai puţin timp liber pe care nu vrei să îl iroseşti prin metode eficiente deja menţionate, te provoc să devii mai inteligent. Creierul începe să se micşoreze pe la douăzeci de ani, dar e datoria noastră să îi păstrăm funcţiile tinere. Pentru aceasta trebuie să îl antrenăm. Mai jos, am întocmit o listă de exerciţii care îţi vor pune creierul în mişcare şi vor stimula anumite părţi ale sale mai puţin utilizate:

 1. Indiferent de care îţi este mâna dominantă în executarea activităţilor mecanice precum scrisul, mâncatul, utilizarea mouse-ului, pieptănatul sau spălatul pe dinţi, foloseşte-o pe cealaltă. Astfel vei deveni ambidextru.
 2. Dacă te-ai plictisit de citit, s-ar putea să fie din cauza subiectelor despre care citeşti. Îmbogăţeşte-ţi universal lecturilor prin studierea subiectelor care îţi sunt mai puţin comode sau complet străine. Vei avea întotdeauna ceva nou despre ce să vorbeşti cu prietenii.
 3. Fă acelaşi lucru în dreptul muzicii pe care o asculţi. Mă gândesc că nu trebuie să menţionez care genuri de muzică nu vor avea un efect constructiv. Pentru început, recomand muzica clasică.
 4. Ieşi din rutină. Poartă-ţi ceasul pe cealaltă mână şi/sau cu cu capul în jos.
 5. Învaţă o limbă nouă. Poţi începe prin a-ţi schimba meniul telefonului în limba pe care doreşti să o înveţi. Iconiţele îţi vor servi ca material vizual de învăţare.
 6. Încearcă să desenezi obiecte tridimensionale.
 7. Rezolvă jocuri de logică sau careuri de cuvinte contra timp sau întrece-te cu un prieten.
 8. Învaţă un cuvânt nou în fiecare zi şi notează-l pe unde apuci, ori de câte ori îţi aminteşti de el pe parcursul zilei.
 9. Studiază o hartă a unui loc cunoscut sau necunoscut şi încearcă să ţi-l imaginezi aşa cum este el în realitate.
 10. Memorează poezii sau citate preferate. Alege-le în aşa fel încât să fie din ce în ce mai lungi.
 11. Fă calcule matematice dificile. Vei fi surprins când vei constata cât de mult ai uitat să faci împărţirile cu virgulă.
 12. Vizionează un film cu sonorul dat la minim şi încearcă să deduci ce spun actorii şi prin ce stări trec.
 13. Când ţi se strică un obiect din casă, desfă-l şi încearcă să-i înţelegi mechanismul. S-ar putea să descoperi micul electrician din tine.
 14. Când înceri să te concentrezi asupra unui lucru precum scrierea unui eseu sau învăţarea unui material, respiră adânc şi regulat, evitând astfel reacţia de panică.
 15. Priveşte un tablou abstract şi încearcă să-i înţelegi sentimentele şi emoţiile.
 16. Renunţă la televizor sau orice alt pokemon care ştii că te face să iroseşti timp preţios.

 

La cât mai multă inteligenţă!

 

Mi-ar plăcea să ştiu prin ce metode îţi îmbunătăţeşti tu funcţionarea creierului. Dacă ai vreo idee utilă, eşti binevenit/ă să o împărtăşeşti în secţiunea destinată comentariilor de mai jos.

8
23 de veri şi niciuna
1940-2016 Vieţi antonime

2 thoughts on “Cum să (nu) devii prost

 1. De ceva vreme am început să rezolv Sudoku! (Se dezvoltă o adevărată pasiune)

  Și atunci când mergem la cumpărături un „antrenament” bun pentru creierul nostru este să încercăm să calculăm cât ne costă toate lucururile alese. Ajunși la casă ni se confirmă dacă calculul a fost sau nu corect. :))

  Mulțumim! Foarte frumos spus!

  1. Dragă Ema,

   Se ştie că Sudoku creează dependenţă. Am gustat-o şi eu. La un moment dat aveam o carte cu 500 de careuri şi la fiecare notam timpul în care reuşam să îl rezolv. 🙂 Mulţumesc pentru idee! Am să o pun în practică.

   Cu mare drag! Mulţumesc pentru apreciere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *